NepaliMed Norway i Adresseavisen

Etter jordskjelvet som rammet Nepal 25. april satte NepaliMed Norway i gang en umiddelbar innsamlingsaksjon for å hjelpe Dhulikhel Hopsital med å dekke akutte, medisinske behov. Aksjonen har fått mye god presse i Adresseavisen. I dag fulgte avisen opp med en større sak om NepaliMed Norway sine planer for vårt arbeid fremover, der styreleder Øystein Petter Nygaard fremhever viktigheten av å holde fokus på Nepal oppe. For allerede nå har givere begynt å rømme Nepal, slik man kunne lese i Bistandsaktuelt 31. mai. Les saken i Adresseavia i sin helhet her:

200 000 kroner til Nepal

Legene ved St. Olavs Hospital har fått inn 200 000 kroner til jordskjelvrammede Nepal.

– Det er nå situasjonen virkelig blir vanskelig, når medietrykket blir borte, sier lege Øystein Nygaard ved St. Olavs Hospital.

Det er snart en måned siden 5,5 tonn med medisiner og utstyr fra St. Olavs hospital landet i Nepal. Utstyret gikk til NTNU og St. Olav sitt vennskapssykehus: Dhulikhel-sykehuset øst for Katmandu.

Ifølge FN har 2.8 millioner mennesker behov for hjelp etter det kraftige jordskjelvet i Nepal 25. april i år. Et kraftig etterskjelv fulgte noen dager senere.

Privatpersoner blar opp

Siden hjelpesendingen fra Trondheim ble sendt har nesten 200 000 nye kroner kommet inn på innsamlingskontoen – mesteparten fra privatpersoner.

– Vi fikk støtte fra flere firma i den akutte fasen, men i den senere tid er det privatpersoner som har gitt. Det er stor entusiasme og folk fortsetter å gi. Nepal er ute av nyhetsbildet i Norge, selv om internasjonale media fortsatt skriver en del, sier St. Olav-lege Øystein Nygaard.

Nygaard og flere kolleger i Trondheim, Oslo og Tromsø har etablert organisasjonen Nepalimed Norway, som vil opprette en hjemmeside i løpet av uka. Nepalimed vil være en formell samarbeidsorganiasjon med Dhulikel-sykehuset i Nepal, som NTNU og St. Olavs hospital har hatt et forsknings- og undervisningsmessig samarbeid med siden 2008.

– Vi vil bidra med finansiell støtte, og dette kommer i tillegg til det faglige samarbeidet vi allerede har, opplyser Nygaard.

– Hva er mest presserende i de jordskjelvrammede områdene nå?

– Det som har høyest prioritet nå er oppbygging av ødelagte sykehusbygg. Tolv av atten mindre fjellsykehus tilknyttet Dhulikhel Hospital er ødelagt. Dette har aller høyest prioritet, da fjellsykehusene er viktige for folk i deres nærområder.

Sover utenfor sykehuset

Dhulikhel-sykehuset hadde per 6. mai behandlet over 1500 skadde personer. Fortsatt bor mange pasienter og sykehusansatte i telt utenfor sykehuset. Noen har ingenting å returnere til. Andre frykter nye skjelv.

– Etter jordskjelvet fikk de også et stort vannproblem. Selv om det var regntid opplevde de betydelig mangel på rent vann. Etablering av en trygg vannforsyning til sykehuset er et av hovedmålene nå.

Invalidisert

Nygaards kolleger i Nepal forteller om mange som har skadet armer og ben, og pådratt seg bakterieinfeksjoner som følge av at de har fått behandling sent.

– Mange pasienter er betydelig invalidisert. Nepal er et land hvor du er avhengig av å gå, da mange husstander ikke har vei til huset. Skader i armer og ben medfører store konsekvenser for dem, sier Nygaard.

Nygaard og kollegene har per nå ingen planer om å sende ned mer medisiner og utstyr. De vil bruke tiden fremover på å finne ut hvilket konkret prosjekt de innsamlede midlene bør gå til.

– Det skal vi vurdere i samarbeid med sykehuset. Etter all sannsynlighet vil Nepalimed satse på et konkret gjenoppbyggingsprosjekt.

Reiser ned i september

I september planlegger Nygaard og noen av kollegene i det nystiftede Nepalimed å reise sørover.

– Da ønsker vi å fokusere vårt bidrag til et av disse fjellsykehusene som er ødelagt. Mange pasienter har ikke mulighet til å komme seg til de store sykehusene, og må behandles ved mindre sykehus i nærområdet. Transportsystemet i Nepal er nesten ikke til å forestille seg, mange pasienter bæres i kurv av flere andre i stupbratte fjellsider.

I gjenoppbyggingsfasen nå er det fokus på å få pasientene tilbake til sitt hjemsted, bygge opp og rehabilitere.

 

Les flere presseoppslag om NepaliMed Norway her.